ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Χαλαζώνι

Το χωριό κατοικείται από πολύ παλιά, το συναντάμε στην απογραφή των Ενετών που έγινε στην επαρχία μας 29.09.1690 (2) όπου αναφέρεται πληθυσμός 22 άνδρες, 25 γυναίκες, 18 αγόρια, 8 κορίτσια, σύνολο 73 κάτοικοι. Σύμφωνα με το βιβλίο (πόλεις και επικοινωνία στη Μεσόγειο) το 1703 οι Ενετοί κατακτητές της περιοχής, παραχώρησαν
γη στο Χαλαζώνι σε Αρμένιους μοναχούς.(3) Στις αρχές του 19ου αιώνα αναφέρεται από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλλ (4) που έκανε ταξίδι στην Ελλάδα ότι ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από 15 οικογένειες (15 Χ 5 = 75 άτομα). Το Χαλαζώνι, η Καναλουπού (Πλάτη), το Κατσίμπαλη (Εξοχικό), οι Χριστιάνοι, η Βάλτα άνηκαν στον δήμο Εράνης. Με Βασιλικό διάταγμα της 31.08.1912 δημιουργήθηκε η Κοινότητα Χαλαζωνίου μαζί με την Καναλουπού αποσπώμενες από τον Δήμο Εράνης. Με το Βασιλικό Διάταγμα της 14.03.1919 αποσπάστηκε η Καναλουπού και έγινε χωριστή κοινότητα.

Κατά την απογραφή του 1920 κάτοικοι ήταν 259, του 1928 κάτοικοι 272, του 1940 κάτοικοι 282, του 1951 κάτοικοι 283, του 2001 κάτοικο 234 και σήμερα περίπου 150. Αγροτικές περιοχές του Χωριού είναι, τα μισοράχια, οι κοκκινιές, τα ρέματα, τα ξερικά, το αμούρι, η γραμμένη πλάκα, ο κάμπος, το φραγκόβρυσο, οι γκορτσές, τα ξερικά, τα παλιοχώρια. Ιστορία του χωριού στολίζει ο θρυλικός ρασοφόρος οπλαρχηγός του 1821 Παπαναστάσης (5) που κρατά τα νήματα του αγώνα στον κάμπο, ενώ στην ορεινή Τριφυλία την πρωτοπορία είχε ο Παπατσώρης από του Σουλιμά. Ο Παπαναστάσης έχει εξοπλίσει 50 παλληκάρια και ήταν προστάτης κάθε κατατρεγμένου χριστιανού από τον Τούρκο. Αγαπούσε τα όπλα τόσο πολύ που όταν λειτουργούσε τα είχε επάνω στην Αγία Τράπεζα. Για την συνήθεια του αυτή είχε τιμωρηθεί από τον Μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανό με δίμηνο αργία.
Όταν ο Μητροπολίτης συνελήφθει από τον αγά Κουσούρη κοντά στη Φαρακλάδα, ο Παπαναστάσης με τα παλληκάρια του τον απελευθέρωσε και ο Μητροπολίτης του χάρισε τη ποινή και του επέτρεψε να ιερουργεί με τα όπλα (τα άγια λείψανα όπως τα αποκαλούσε ο Παπαναστάσης). Η συμβολή του στην πολύμηνο πολιορκία στο Νιόκαστρο ήταν σημαντική (όπου σκοτώθηκε ο γιός του Μήτρος), είχε οικτρό τέλος που αποτελεί βαριά σκιά στα βήματα του αγώνος των Τριφυλίων. Παραθέτουμε λίγα στοιχεία από την ιστορία του. Γεννήθηκε στο Χαλαζώνι το 1765, ήταν γιός του Μήτρου και Προκοπής που προόριζαν τον μικρό Τάσο για παπά. Σχολείο πήγε στο εκκλησάκι της Παναγίας Γουβιώτισσας στα Φιλιατρά που το είχε ο ιερομόναχος δάσκαλος Ιωνάς που ήταν γνωστός για την αυστηρή παιδαγωγική του. Παντρεύτηκε μια πλούσια κόρη από τα Φιλιατρά και αποκτά 3 κορίτσια και τον αγαπημένο του Μήτρο. Χειροτονείται παπάς και παίρνει τρεις ενορίες της Παναγίας Γουβιώτισας, του Χαλαζωνίου και του Χριστιάνου. Είχε μυηθεί από τους πρώτους στη φιλική εταιρεία. Λέγεται ότι όταν ήρθε ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο πέρασε από το Χαλαζώνι και συνάντησε τον Παπαναστάση στο σπίτι του που ήταν στο σημερινό ελαιουργείο του Σμυρνή.
Από το περιοδικό « ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ»
 
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.