ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

ψηφιακό σήμα στην Καλαμάτα

Ο επόμενος σταθμός της ψηφιακής μετάβασης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)39527/1311/ 01-08-2013 αρ. ΦΕΚ 1972/13-08-2013, είναι το κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι» στη Μεσσηνία. Το κέντρο του Αετού δεν έχει αναφερθεί ακόμα.Το χαλαζώνι δεν έχει ελπίδες από αυτό το κέντρο να δει σήμα.Ωστόσο επειδή διαθέτω κάποιο εξοπλισμό και γνώσεις θα δω και θα αναφέρω αργότερα αποτελέσματα.Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση
αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος η οποία σταδιακά αντικαθιστά την παραδοσιακή αναλογική, όπως η μαυρόασπρη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος έδωσε τη θέση της στην έγχρωμη.
Στην Μεσσηνία το ψηφιακό σήμα έρχεται στις 27 Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα θα διακοπεί οριστικά η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος.
Το επίγειο ψηφιακό σήμα θα ξεκινήσει από το κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι» και   θα καλύψει τη Μεσσηνία καθώς και ένα μικρό τμήμα της Λακωνίας.
 Όσοι κάτοικοι καλύπτονται από το εν λόγω κέντρο θα χρειαστεί να διαθέτουν δέκτη (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) τεχνολογίας DVB-TMPEG4 ή H.264 και από τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 να τον συντονίσουν στους διαύλους (συχνότητες):
o 45 (666 MHz) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Alter, ANT1, ΜακεδονίαTV
o 47 (682 MHz)για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, ΣΚΑΙ, Star, 902Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά:

Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική μετάδοση.Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής;
Το βασικό όφελος για τους τηλεθεατές είναι η καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και παρεμβολές στον ήχο. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος, ώστε να γνωρίζουν τι παρακολουθούν, αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Επίσης οι τηλεθεατές θα μπορούν να προγραμματίζουν την εγγραφή προγραμμάτων, ενώ στο μέλλον θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερα κανάλια, αλλά και να απολαμβάνουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και διαδραστικές υπηρεσίες.


 
Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση;
Με τον όρο αυτό εννοούμε το μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρχει παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι οι τηλεθεατές. Στο διάστημα αυτό το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη νέα τεχνολογία αλλά και να εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. αποκωδικοποιητή). Μετά το τέλος της περιόδου αυτής η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί καθώς θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.Ποιο είναι το κόστος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τους καταναλωτές;

Δεν υπάρχει κανένα κόστος! Τα ψηφιακά προγράμματα των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας προσφέρονται σε όλους, δωρεάν, χωρίς συνδρομή. Το μόνο κόστος για τους χρήστες που δεν έχουν αποκωδικοποιητή MPEG4 ή δέκτη με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 είναι η εφάπαξ αγορά αυτού του εξοπλισμού.

Πού και πόσο πωλούν αποκωδικοποιητή;
Αποκωδικοποιητές μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών αντί 40-60 ευρώ.

Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει καινούρια τηλεόραση;

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η αγορά καινούριας τηλεόρασης, καθώς ο τηλεθεατής μπορεί να παρακολουθεί τα ψηφιακά προγράμματα ακόμα και με την παλιά του συσκευή.
Εάν διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2, το μόνο που χρειάζεται για να λάβει το ψηφιακό σήμα είναι να συνδέσει ένα αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.
Εναλλακτικά, εάν επιθυμεί να αντικαταστήσει την παλιά του τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, ας βεβαιωθεί ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4.
 Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις παράχθηκαν μετά το 2009.
Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Κάθε τηλεόρασή μας θέλει αποκωδικοποιητή;
Θα χρειαστεί διαφορετικός αποκωδικοποιητής για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα ΜΡΕG-4. Αν έχετε τρεις τηλεοράσεις χωρίς ψηφιακό δέκτη θα χρειαστείτε 3 αποκωδικοποιητές.ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

•   Ψηφιακά λήψη με υπάρχουσα τηλεόραση και εξωτερικό αποκωδικοποιητή DVB –TMPEG4
Εάν η τηλεόραση σας δε διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB –TMPEG4, τότε θα χρειαστείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή, που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τον οποίο με απλά βήματα συνδέετε στην τηλεόραση σας και συντονίζετε στις παραπάνω συχνότητες.

•   Ψηφιακή λήψη με τηλεόραση που διαθέτει αποκωδικοποιητή DVB –TMPEG4
Εάν η τηλεόραση σας διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB –TMPEG4 (κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε είτε από το εγχειρίδιο χρήσης της τηλεόρασης, είτε από το κατάστημα απ” όπου την προμηθευτήκατε), τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι από τις 26 Ιουνίου 2013 να συντονίσετε την τηλεόραση σας στις συχνότητες εκπομπής ψηφιακού σήματος, οι οποίες αναφέρονται παραπάνω. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση, φροντίστε να διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB –TMPEG4.

•  Ψηφιακή λήψη με κάρτα μετατροπέα MPEG4
Εάν η συσκευή σας (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητής) είναι τεχνολογίας MPEG2 και διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα CI (Common Interface), μπορείτε να την αναβαθμίσετε σε ΜΡΕG4 με μία κάρτα μετατροπέα. Πριν προβείτε σε αγορά, σιγουρευτείτε για τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής σας.
Να σημειώσουμε πως κάθε τηλεόραση χρειάζεται το δικό της αποκωδικοποιητή, διαφορετικά με έναν κεντρικό αποκωδικοποιητή όλες οι τηλεοράσεις σας θα δείχνουν το ίδιο κανάλι. Η χρήση εξωτερικού αποκωδικοποιητή απαιτεί παράλληλη χρήση δύο τηλεκοντρόλ:
α) της τηλεόρασης, με το οποίο ανοίγετε/κλείνετε τη συσκευή, ρυθμίζετε ήχο και εικόνα, όπως κάνατε πάντα, και
β) του αποκωδικοποιητή, με το οποίο αλλάζετε τα ψηφιακά κανάλια, αφού πρώτα έχετε επιλέξει από το άλλο τηλεκοντρόλ το κανάλι στο οποίο η τηλεόραση σας «βλέπει» τον αποκωδικοποιητή.
Στο εμπόριο διατίθενται τηλεκοντρόλ που συγκεντρώνουν όλες τις λειτουργίες σε μία συσκευή, δηλαδή μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε, τόσο για την τηλεόραση όσο και για τον αποκωδικοποιητή.
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.