ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

χαλαζώνιΜετά από μεγάλες προσπάθειες έγινε η ανοικοδόμηση του Ναού με το ιδιαίτερου κάλους ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Μέχρι τώρα υπάρχει η περίφημη βρύση της Παπαδιάς κοντά στο σπίτι του Παπαγιάννη (ιδιοκτησίας σήμερα του Τάσου Καναβού) στο χωριό έως το 1972 υπήρχαν οι βρύσες της Παπαδιάς – του Κόλλια – της καρυδιάς Κανελλόπουλου – της Εκκλησίας οι οποίες έπαιρναν νερό από δεξαμενή που υπήρχε στου Μαρίνη, το οποίο ερχόταν από την Καναλουπού.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει απομεινάρια των Χαλαζωνίτικων νερόμυλων (του Χρόνη) Βόρεια του Χωριού (στη Δέση) στο δρόμο για τα Μεσοράχια. Οι νερόμυλοι λειτουργούσαν το καλοκαίρι μόνο νύχτα με νερό που ερχόταν από την Καναλουπού, μέσω του ρέματος Δέση. Με το ίδιο νερό ποτιζόταν ο κάμπος του Χαλαζωνίου μέσω αυλακιού. Την σειρά ποτίσματος την καθόριζε ο νεροφύλακας που οριζόταν από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι πότιζαν συνήθως νύχτα. Επίσης, μπορεί να κάνει βόλτα μέσα από όμορφο μονοπάτι, σκεπασμένο από τον ίσκιο των δένδρων, στο παλιό πηγάδι Νότια του χωριού στο ρέμα (Σκατέλο) ανάμεσα στο νέο Χωριό και το παλαιό. Από το πηγάδι αυτό έπαιρνε νερό το χωριό παλαιά πριν το 1885 (κατασκευάστηκε δεξαμενή) αλλά και σε νεώτερα χρόνια όποτε δεν είχε νερό η δεξαμενή.

Επισκέψιμο είναι το ανακαινισμένο εκκλησάκι του Σωτήρος (η ανακαίνιση έγινε το 2008 από τον Σύλλογο των Χαλαζωνιτών Αθήνας με προσφορές όλων των Χαλαζωνιτών) στην είσοδο του χωριού με τον μικρό του κήπο από τριανταφυλλιές, στέκι των νέων τις βραδινές ώρες παρόλο που γειτνιάζει με το νεκροταφείο.

Μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει, λόγω της θέσης του Χωριού, τόσο την ανατολή όσο και την δύση του ηλίου. Είναι εξαιρετικό θέαμα η ανατολή από το όρος Αιγάλεω στην κορυφή του Αγ. Κωνσταντίνου, εκπληκτική είναι και η δύση του ηλίου ανοικτά του Αγρίλη στα Στροφάδια. Περίοπτη θέση στη πλατεία του χωριού έχει ο γέρο πλάτανος, που είναι ανάμεσα στα δύο καφενεία και στον ίσκιο του έχουν πιεί τον καφέ τους τόσοι και τόσοι Χαλαζωνίτες (6) και όχι μόνο.

Το παλαιό Σχολείο κόσμημα του χωριού, κτίστηκε με έξοδα και προσωπική εργασία των χριστιανών, χωρίς μαθητές πλέον χρησιμεύει ως γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου και ως αγροτικό ιατρείο.

Από το περιοδικό ''ΦΙΛΙΑΤΡΑ
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.