ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο δοκιμαστικά ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

O πάρεδρος του χωριού μιλά στο ''chalazoni.blogspot΄΄γι αυτά που έχουν γίνει και γι αυτά που έρχονται.Απομαγνητοφωνημένη .Μέρος Α'


Πήρα από το σπίτι το ποδήλατό μου και κατηφόρισα κάμποσα μέτρα, εκεί που θα με οδηγούσε στο σπίτι του παρέδρου του χωριού Διονύση Τσούλου.Είχαμε συνεννοηθεί και με περίμενε για να κάνουμε μια μικρή και ζεστή κουβέντα γύρω από τις δραστηριότητες
και τα  έργα που έχουν γίνει στο χωριό καθώς και για τι άλλο έπεται για την συνέχεια;Βλέπετε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και με αυτή την έννοια  ποτέ δε λες ότι μέχρι εδώ ήτανε, τελειώσαμε..
Μόλις έφτασα ανέβηκα βιαστικά την λουλουδοστολισμένη σκάλα του  τον χαιρέτησα και κάθισα στο μικρό στρογγυλό τραπέζι   που είχε στη βεράντα του..
Χ.Μ.-- -Πρόεδρε γειά σου,γνωριζόμαστε χρόνια, κατ'αρχήν πες μου τι κάνεις  πως πάει το κουράγιο..
Δ.Τ --Δόξα τω θεώ Γιάννη  είμαι καλά, προσπαθούμε για το καλύτερο πάντα με όσες δυνάμεις έχουμε γιατί έχουμε και δύσκολους καιρούς βλέπεις.Με την ευκαιρία να σου πω, μη το ξεχάσω και συγχαρητήρια για τη σελίδα που έχεις φτιάξει στο ιντερνετ για το χωριό,εγώ δε τό'ξερα δεν τα γνωρίζω και καλά εγώ αυτά τα πράγματα, δε τα χειρίζομαι, άλλωστε άλλοι  μου το είπαν  από εδώ, και μάλιστα μούπαν ότι είναι και πολύ ωραία
Χ.Μ.--Ευχαριστώ..Τώρα θέλω να σε ρωτήσω κατ'αρχήν πρώτα  για να μπούμε και στην κουβέντα αν έχει πάρει το αυτί σου, και αν είναι  βέβαια αλήθεια  αυτό που ακούγεται από τους συγχωριανούς μας ότι το νερό του χωριού έχει αρκετά άλατα.
Δ.Τ--Ναι το γνωρίζω αυτό, είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει καμμια ανησυχία γιατί το ίδιο νερό παίρνουμε και μεις από αυτό που παίρνουν οι Φιλιατρινοί και οι Κατσιμπαλιώτες.Εχει ελεγχθεί το νερό πολλές φορές κι από αυτούς και από μας και έχει βγει ότι είναι κατάλληλο για να πίνεται..Κανένα πρόβλημα.
Χ.Μ.--Μάλιστα..Μιας που μιλάνε για νερό θυμάμαι ειδικά τα καλοκαίρια είχαμε στέρηση νερού.Εγώ αναγκάστηκα στο σπίτι μου να βάλω πιεστικό για να ανεβάζει το νερό στον όροφο.Δεν είχε πίεση καθόλου.Με αυτό έκανα δουλειά.Τα δυο τελευταία χρόνια όμως περσι και φέτος δηλαδή, δε το χρειάστηκα .Συνέβη κάτι;
Δ.Τ--Βεβαίως,Και χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να βρούμε τι συνέβαινε και δεν είχαμε νερό μόνο εμείς,ενώ  τμήμα των Φιλιατρών που έπαιρνε από τον ίδιο αγωγό είχε νερό θάλασσα.Είχα να κοιμηθώ πολλά βράδυα με αυτή την υπόθεση με είχε στενοχωρήσει καθώς πέρα από το πρόβλημα  είχα και τις διαμαρτυρίες των χωριανών δικαιολογημένα πάνω απο το κεφάλι μου..
Χ.Μ.--Μιλάς για τη διακλάδωση του αγωγού νερού κοντά στον Αι Γιώργη εκεί που το μοιραζόμαστε με τους Φιλιατρινούς
Δ.Τ--Ναι ναι άκου να σου πω.Είχαμε σκάψει πολλές φορές τον αγωγό λίγο πιο κάτω απο τη διακλάδωση και είχαμε δει ότι η ροή δεν ήταν ικανοποιητική.Να  πεις ότι είχε βουλώσει ήταν αδύνατον .Το είχαμε κοιτάξει. Άραγε κάτι άλλο έφταιγε.Όταν έφτανε το νερό πριν χωριστεί στους αγωγούς, ερχόταν όπως ξέρεις από μια μεγάλη ανηφόρα ,γιατί έχουμε και το ποτάμι απο κάτω. Κατηφόριζε μεν από τη Καναλουπού έπεφτε στο ποτάμι και μετά άρχιζε η ανηφόρα
Χ.Μ.-λοιπόν..
Δ.Τ--Όταν λοιπόν έφτανε στη διακλάδωση και είχε τελειώσει την ανηφόρα είχε χάσει αρκετή πίεση και το κομμάτι που πήγαινε Φιλιατρά είχε κατηφορική ροή ενώ στο κομμάτι το δικό μας και των Κατσιμπαλαίων επίπεδη ως ανηφορική.Έτσι μια μέρα που ήμουνα εκεί ήταν και ο Ντούνος με τα μηχανήματα κοντά μου του είπα να φύγει από κει και να πάμε να σκάψουμε πάνω στην ανηφόρα να βρούμε τον αγωγό από εκει και από πάνω του να πάρουμε διακλάδωση .
Χ.Μ.-Κατάλαβα, από κει θα είχε και πίεση..
Δ.Τ--Βεβαίως, αυτό κάναμε.βρήκαμε τον αγωγό, τρυπήσαμε και πήραμε σωλήνα από εκεί..Το αποτέλεσμα ήτανε το νερό να ερχόταν περισσότερο .Έτσι λύσαμε αυτή τη λειψυδρία που είχαμε.
Χ.Μ.Μα ήτανε μπελάς πρόεδρε τι να λέμε τώρα .Κανένα  άλλο πρόβλημα με το νερό έχουμε;
Δ.Τ--Όχι .Έχουμε αλλάξει ξέρεις όλες τις σωλήνες από αμίαντο που είχαμε παλιά και βάλαμε πλαστικές.Αυτό έγινε όταν ο πατέρας σου ήταν πρόεδρος αυτός ξεκίνησε την αποξήλωση όλη και έχει μείνει για να μιλάμε σήμερα μόνο  ένα πολύ μικρό κομμάτι που θα το αλλάξουμε κι αυτό και είναι από τη γωνία του Γιαννη του Λυριντζή με του Μπουρλά μέχρι το σπίτι του Γιώργη του Δημητρακόπουλου 30 μέτρα περίπου.
Χ.Μ.-Πολύ ωραία.Ξέρεις όση ώρα μίλαγες το μάτι μου έπεφτε σε αυτές τις τριανταφυλλιές γαριφαλλιές και χίλια δυο λουλούδια που βλέπω από δω ψηλά μέσα στο χώρο του σχολείου.Λουλουδοδάσος το έχεις κάνει; Mήπως αυτό είναι υπερβολή..Μήπως τόχεις παρακάνει..
Δ.Τ--(γελάει..)Ε έχω μια αγάπη για τα λουλούδια μαρέσει να τα περιποιούμαι να τα ποτίζω, μαρέσει,πράγματι μαρέσει και γι αυτό τα έβαλα.Έχω βάλει δικά μου χρήματα  προσωπική εργασία αλλά άξιζει το κόπο..Αρέσει και στο κόσμο.Και ο κόσμος βόηθησε πολύ..
Χ.Μ--Βεβαίως το γνωρίζω αυτό, όλοι έχουνε βάλει προσωπική εργασία χωρίς χρήματα εννοείται.Αλλος με το τρακτέρ άλλος με τα βαψίματα άλλος με τα σίδερα κλπ κλπ.
Δ.Τ--Έτσι έτσι..έτσι είναι.
 Χ.Μ--Αυτός ο χώρος πράγματι έχει αναπλαστεί ολοκληρωτικά .Μου έχει κάνει εντύπωση.Αφού το μόνο που έχει μείνει ανέπαφο είναι το κτήριο και οι δυο ελιές. Ελπίζω να ζήσουνε οι καημένες ελιές ή τις έχεις βάλει κι αυτές σε κανένα πρόγραμμα..
Δ.Τ--(γελάει..) Όχι εκεί θα μείνουνε .Το μόνο που μένει να κάνουμε μέσα στο σχολείο είναι ακόμα να βάλουμε φώτα μέσα στο γηπεδάκι που φτιάξαμε,,
Χ.Μ.-Εννοείς προβολείς,,
Δ.Τ--Ναι για να βλέπουνε τα παιδάκια το βράδυ που παίζουνε..
Χ.Μ.-Εννοείς και μένα; Γιατί κι εγώ  παίζω..
Δ.Τ--Ρε το ξέρω ότι παίζεις και συ..για όλους είναι ..Τα φώτα λοιπόν χρειάζονται..Και το άλλο που θέλω να πω είναι ότι έχουμε δρομολογήσει και μάλλον θα γίνει να βάλουμε ένα ασύρματο ίντερνετ .Μας είπαν μέσα από το Δημαρχείο ότι θα το εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα και περιμένουμε..θα δούμε.
Χ.Μ--Τώρα που μου το λες ξέρεις αυτό είναι απαραίτητο για τις συνταγογραφήσεις που πρέπει να περάσει ηλεκτρονικά ο γιατρός όταν θα γράφει εδώ φάρμακα για τους ηλικιωμένους.
Δ.Τ--Το ξέρω μα γι 'αυτό λέμε..Θα δούμε το προχωράμε πάντως..
Χ.Μ.-Το καλοκαίρι που πέρασε πάω σε άλλο θέμα τώρα έγινε μια πολύ ωραία τελετή που παρακολούθησα κι εγώ και είχε να κάνει με την αποκαλυπτήρια επικήδεια  στήλη πεσόντων χαλαζωνιτών.Αλήθεια ήταν κάτι που άρεσε πολύ.Σαν να έλειπε καιρό και φάνηκε ότι  το ήθελε πολύ ο κόσμος.Έχεις την ίδια άποψη και συ;
Δ.Τ--Ναι ναι Όπως τα λες είναι αποδείχτηκε ότι ο κόσμος το ήθελε πολύ και εμείς είχαμε αργήσει..Βοήθησε πολύ και ο σύλλογος χαλαζωνιτών  σε αυτή την ιστορία συγκέντρωσε στοιχεία έφτιαξε το μνημείο επιμμελήθηκε την τελετή κλπ κλπ..Μάλιστα έχουμε ρίξει κάποια ιδέα να στήσουμε και ένα εικονοστάσι ακριβώς στο χώρο που έπεσε το ένα παιδί ο Κώστας ο Μπάιμπος από τις σφαίρες των γερμανών..
Χ.Μ.-Μακάρι καλό είναι ..Την ίδια βδομάδα θυμάμαι κάναμε και τη γιορτούλα με κέφι και χορόι κάτω από τον πλάτανο με λιχουδιές παραδοσιακές φτιαχμένες μόνο από χαλαζωνίτισσες.Πες μου κάτι γι'αυτό.
Δ.Τ--Τι να πω,τα είδες και μόνος σου,πολύς κόσμος κέφι τραγούδι χορός.Ξεκίνησε από το σύλλογο η όλη ιστορία, υπάρχει άριστη συνεργασία με μας και από ότι δείχνουν τα πράγματα κάθε  χρόνο θα γίνεται αυτό.Το φετινό γιατί είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται ήταν καλύτερο από το περυσινό..Ελπίζουμε σε ανάλογες συνέχειες.,
Χ.Μ.-Επειδή μ'αρέσει να τα ακούω όλα, έγινε κι ένα ψιλοπαρατράγουδο να το πω έτσι σχετικά με την κάλυψη ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ που πήγε να γίνει και τελικά ματαιώθηκε..
Δ.Τ--Ναι έγινε μια μικρή παρεξήγηση δεν γνώριζα κι εγώ περί τίνος πρόκειταν ξαφνικά το είδα, αλλά γρήγορα τέλειωσε και η γιορτή συνεχίστηκε..
Χ.Μ.-Καταλαβαίνω ότι θες να μου πεις κάτι παραπάνω αργότερα..
Δ.Τ-- Όχι ειλικρινά δε γνώριζα τίποτα..
Χ.Μ.-Καλώς,,Τώρα θέλω να ρωτήσω για μια ταμπέλα εκεί στην είσοδο του χωριού που να γράφει ''χαλαζώνι''όπως την θυμάμαι παλιά γιατί δεν υπάρχει;Το θεωρώ σημαντικό να υπάρχει διότι ναι μεν εμείς γνωριζουμε ποιο είναι το χωριό αλλά όταν το προσπελούν ξένοι και ανοίγουν τα παράθυρα των αυτοκινήτων για να μας ρωτήσουν που βρίσκονται δεν αισθανόμαστε μια κάποια αμηχανία για να μην πω ντροπή..
Δ.Τ--Εχεις δίκιο,δεν το μεριμνήσαμε περισσότερο από αβλεψια θάλεγες κανείς καιόχι από αδιαφορία αλλά και αυτό σύντομα θα το φτιάξουμε δε ξέρω αν πρέπει να πάμε στη τροχαία ή να το φτιάξουμε μόνοι μας αλλά σε κάθε περίιπτωση αυτό θα γίνει..GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.