ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο δοκιμαστικά ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Στις 9 Μαΐου θα δοθούν τα πρώτα λεφτά από το «κοινωνικό μέρισμα»

Στις 9 Μαΐου θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας 64.065 ενστόλων το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης από το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε την ίδια ημερομηνία να καταβληθεί το επίδομα και στους περίπου 950.000 φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και αμέσως μετά βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι δικαιούχοι
Οι πρώτοι δικαιούχοι του επιδόματος έχουν προσδιοριστεί ήδη. Πρόκειται για 64.065 ενστόλους εκ των οποίων οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 είναι ένστολοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».
Οπως διευκρινίζεται αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για τους ενστόλους, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι έχουν ακαθάριστες τακτικές αποδοχές έως 1.500 ευρώ χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους κόλπους των ενστόλων, 1.145 έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ, 997 έχουν μισθό από 501 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων, συγκεκριμένα 61.923 ένστολοι έχουν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές από 1.001 έως 1.500 ευρώ. Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπ' όψιν οι μηνιαίες αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2014, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί χωρίς κρατήσεις και φόρους.
Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων ενστόλων η διαδικασία είναι απλή καθώς αρκούν τα στοιχεία μισθοδοσίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, έως το τέλος της εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταγράψει σε κατάλογο με ονοματεπώνυμα όλους όσοι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου 3 δισ. ευρώ το 2013.
Σε αντιδιαστολή με τους ενστόλους, για τους λοιπούς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους η διαδικασία προσδιορισμού τους είναι πιο σύνθετη καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «θέλουμε να ενισχυθούν αμιγώς οι πλέον ευαίσθητες κατηγορίες της κοινωνίας».
Για τον λόγο αυτό, έχει αποφασιστεί οι δικαιούχοι να προσδιοριστούν στη βάση ενός πλέγματος εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων. Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Τσαβδάρης έχουν επωμιστεί διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Το επίδομα θα δοθεί με βάση τα εισοδήματα του 2012, όπως αποτυπώθηκαν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία όπως προκύπτουν από το Ε9 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013.
Τον συντονισμό των διαδικασιών έχουν αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στενός συνεργάτης του Γ. Στουρνάρα Π. Τσακλόγλου.
Η σύσκεψη
Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και του ΠαΣοΚ προκειμένου να διαμορφωθούν τα κοινωνικά κριτήρια, ενώ όπως επισημαίνεται αρμοδίως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανέργους για τους οποίους βεβαίως θα ληφθούν υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2014.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για να τηρηθεί η ημερομηνία της 9ης Μαΐου για την καταβολή του επιδόματος, θα πρέπει ενδεχομένως να συμφωνήσει και η τρόικα. Και αυτό διότι για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θεωρητικά θα πρέπει να ψηφιστεί μετά τις 23 Απριλίου, όταν θα επικυρωθεί από τη Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως θα τα καταφέρουν να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.