ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Γιάλοβα.Ένας υπέροχος τόπος πλησίον της Πύλου

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του όρμου του Ναβαρίνου, η Γιάλοβα έχει πιστούς φίλους χάρη στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, τις μαγευτικές παραλίες και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμά της.
Η ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου.
Η Γιάλοβα έχει 300  κατοίκους. Απέχει 50 χλμ ΝΔ από την Καλαμάτα.
 H ΛIMNOΘAΛAΣΣA ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ (ΔΙBAPI), υγρότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, προστατευόμενη περιοχή. Στο κτίριο του παλαιού αντλιοστασίου της Γιάλοβας λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους επισκέπτες του υγροτόπου.
Ο ΟΡΜΟΣ THΣ BOΪΔOKOIΛIAΣ, με αμμόλοφους και γαλαζοπράσινα νερά, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, κοντά στη Βοϊδοκοιλιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερείπια μυκηναϊκού θολωτού τάφου ("τάφος του Θρασυμήδη") σε ύψωμα πάνω από τη Βοϊδοκοιλιά. Ο τάφος ανασκάφθηκε από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο και κατά την παράδοση ανήκε στο Θρασυμήδη, το γιο του Nέστορα. Στην ίδια θέση αποκαλύφθηκαν ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ακμαίου πρωτοελλαδικού και μεσοελλαδικού οικισμού (3η χιλιετία π.Χ.).
  ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ (ΠΑΛΑΙΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ), στο ακρωτήρι Κορυφάσιο, στη βόρεια είσοδο του όρμου του Ναβαρίνου. Ιδρύθηκε από τους Φράγκους στα τέλη του 13ου αι. (μετά το 1278), στη θέση της Πύλου των Κλασικών Χρόνων, προκειμένου να ελέγχεται η βόρεια είσοδος (στενό Συκιάς) στον όρμο του Ναβαρίνου και να προστατεύεται ο όρμος από τις εχθρικές επιδρομές. Η θέα από το Παλιόκαστρο είναι μαγευτική
Στο ακρωτήρι Κορυφάσιο αναπτύχθηκε κατά τους Γεωμετρικούς και τους Αρχαϊκούς Χρόνους η πόλη της Πύλου.Σε απόκρημνη θέση κάτω από το Παλιόκαστρο βρίσκεται το σπήλαιο του Νέστορα, που έχει ταυτιστεί τόσο με το χώρο όπου ο νεογέννητος Ερμής απέκρυψε την αγέλη που είχε κλέψει από τον Ήλιο-Απόλλωνα όσο και με εκείνον όπου διανυκτέρευαν τα κοπάδια των Νηλειδών, ιδιαίτερα του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα. Χρησιμοποιήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή μέχρι και τους Κλασικούς Χρόνους, η δε ποιότητα της νεολιθικής κεραμικής που βρέθηκε σε αυτό θεωρείται εξαίρετη.
  Υδροβιότοπος της Γιάλοβας : ο παράδεισος όπου οι άγγελοι έχουν τη μορφή φοινικόπτερου.
 Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας (Διβάρι) παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί σταθμό πολλών μεταναστευτικών πουλιών. Σ΄ αυτόν εντοπίζονται σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί και φλαμίγκο, ψαραετοί, καλαμοκανάδες, αβοκέττες, σκαλίδρες, μπεκατσίνια, τουρλίδες, τρύγες, γλαρόνια,  καθώς και το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.
Ο αφρικανικός χαμαιλέων αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή του. Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή αφού ανάμεσα στα καταμετρημένα είδη έχουν βρεθεί αρκετά που ανήκουν στην απειλούμενη ελληνική ορνιθοπανίδα.
Τα μοναδικά πουλιά μαγεύουν με τις παράξενες σιλουέτες τους, με τα πανύψηλα πόδια τους, τα μακρυά και αλλόκοτα ράμφη τους, τους λεπτούς και ευλίγυστους λαιμούς τους. Συνεπαίρνουν με τις αργές χορευτικές κινήσεις τους και παρασύρουν στο ρυθμό τους.
 Ανάμεσα στον υγροβιότοπο και τη θάλασσα, πίσω από σύδεντρα θαμνοκυπάρισσων και μοσχομυριστά θυμάρια κρύβεται μια ακόμα έκπληξη, η Βοϊδοκοιλιά, μια ολοστρόγγυλη παραλία πλαισιωμένη με κυματιστούς αμμόλοφους.
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΓΡΑΠΠΑΣ, κοντά στο χωριό Eλαιόφυτο.

  
Ετικέτες
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.