ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Περιήγηση στα ξωκλήσια της Κυπαρισσίας

Δεκάδες διάσπαρτα μικρά ξωκκλήσια συναντά κανείς τριγύρω από τη  πόλη  της Κυπαρισσίας .Το κάθε ένα έχει και την ιστορία του.Άλλα είναι χτισμένα αιώνες πίσω και κάποια άλλα αρκετά νεώτερα.
Φωτογραφήσαμε σχεδόν όλα αυτά μόνο που είναι πλησίον της πόλης..
Ταξιδεύοντας σε διάφορα λοιπόν μέρη της πατρίδας μας, την προσοχή μας τραβούν τα ξωκλήσια. Τα συναντάμε σκαρφαλωμένα πάνω στα βουνά, σε κρυφά μονοπάτια, στις άκρες των βράχων της θάλασσας. Τα έχτισε η αγάπη των ανθρώπων προς το Θεό και τους Αγίους Του. Πάντα με το σταυρό στην κορυφή τους, λες και θέλουν να ενώσουν τον ουρανό με τη γη. Μας δείχνουν πως ο Θεός είναι κοντά μας κάθε στιγμή ακόμα και στις πιο ερημικές γωνιές της πατρίδας μας. Μοιάζουν με τους φάρους της θάλασσας και μας φωτίζουν για να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής μας. Εκεί μέσα κάθε διαβάτης, όπως λέει και το παρακάτω ποίημα «θα ανάψει το κεράκι του, θα προσευχηθεί και θα ξεκουραστεί». Η δική μας περιοχή είναι γεμάτη από τέτοια μικρά ξωκλήσια. Ανηφορίζοντας προς το βουνό θα συναντήσουμε τα ξωκλήσια της Παναγίας της Αγγελουδιώτισας, των Αγίων Πάντων και των Αγίων Θεοδώρων. Τα έχτισε η αγάπη των κατοίκων της πόλης μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Βγαίνοντας από την Κυπαρισσία στο δρόμο για Φιλιατρά, συναντούμε το εκκλησάκι του Αγίου Διονυσίου, αριστερά. Το πρώτο είναι νεότερο και το δεύτερο είναι παλαιότερο και χτισμένο σε οικόπεδο της οικογένειας Μπακούρου Νικολάου, του σαμαροποιού. Γιορτάζει στις 24 Αυγούστου. Κάτω στο λιμάνι η αγάπη των ναυτικών για τον Άγιο Νικόλαο, έχτισε το μικρό ξωκλήσι προς τιμήν του. Στον ελαιώνα πίσω από το Γυμνάσιο, βρίσκονται δύο υπέροχα ξωκλήσια. Το ένα είναι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, χτισμένο επι Τουρκοκρατίας και εγκαινιασμένο από τον τότε επίσκοπο Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως, προστάτη της πόλης μας. Το άλλο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευστάθιο. Χτίστηκε πρόσφατα με δωρεά του συμπολίτη Ρήγα Παναγιώτη (συνταξιούχος δάσκαλος) και εγκαινιάστηκε από τον νυν επίσκοπο στις 20-9-13, ημέρα που εορτάζει ο Άγιος.
http://blogs.sch.gr/iolanos/?p=354
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.