ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

«Παίρνουμε Θέση» ενάντια στο ρατσισμό.Η νέα ταινία μικρού μήκους της ActionAid

Μια ταινία μικρού μήκους που μας προτρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που έχουν γιγαντωθεί στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε σήμερα η ActionAid. Πρόκειται για το φιλμ «Παίρνουμε Θέση» του Θοδωρή Παπαδουλάκη, που μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Η ταινία αφηγείται μια ιστορία που πιθανόν διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Μια γυναίκα από την Αφρική φροντίζει με αγάπη μια ηλικιωμένη κυρία που έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι . Από τα πρώτα πλάνα είναι σαφές ότι ο γιος της ηλικιωμένης δεν συμμερίζεται την ευγνωμοσύνη που η μητέρα του εμφανώς τρέφει για την νεαρή γυναίκα και σύντομα ασκεί βία κατά της Αφρικανής. Η ηλικιωμένη με μεγάλη δυσκολία σηκώνεται από το αναπηρικό καροτσάκι και παρεμβαίνει για να θέσει τέλος στη ρατσιστική βία.
Η χρήση σωματικής βίας είναι η ακραία εκδοχή του ρατσισμού. Δεν χρειάζεται να ασκήσουμε βία για να είμαστε ρατσιστές ή να προάγουμε το ρατσισμό. Αρκεί να συμπεριφερόμαστε σαν ο «άλλος», ο «ξένος» να μην είναι ίσος με εμάς. Αρκεί να σιωπούμε για να γιγαντώνεται ο ρατσισμός.
Το 2013, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας με τουλάχιστον 320 θύματα. Καθώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι αριθμοί αυτοί είναι συντηρητικοί καθώς τα θύματα φοβούνται ή δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες για να κάνουν καταγγελία. Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις στρέφονται και κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ρατσιστικών επιθέσεων.
Οι λιγότερο βίαιες εκδοχές του ρατσισμού καταγράφονται και καταγγέλλονται πολύ λιγότερο κι επομένως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Η γενική εικόνα φαίνεται, όμως, να είναι ότι υπάρχει μια διάχυτη έλλειψη ανοχής προς οποιονδήποτε δεν φαίνεται Έλληνας.
«Ευτυχώς δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που θέλουμε να σταματήσει η εξάπλωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα. Όμως, μια βουβή κοινωνία που δεν παίρνει θέση ενάντια σε κάθε εκδοχή ρατσισμού από τη βία μέχρι την αδιαφορία μπροστά στις διακρίσεις κινδυνεύει. Η αλλαγή στάσης πρέπει να ξεκινήσει και από εμάς και την καθημερινότητά μας. Γι αυτό και λέμε ότι όλοι πρέπει να πάρουμε θέση τώρα!» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς.
«Έχοντας ζήσει μικρός στη Νότια Αφρική την εποχή του apartheid, έχω προσωπικά βιώματα του τι σημαίνει ρατσισμός και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι αυτό για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Θεωρώ ότι η αρχή της ισότητας είναι αδιαμφισβήτητη ανθρωπιστική αξία και οποιαδήποτε άλλη θεώρηση οδηγεί σε βαρβαρότητα που πρέπει μια πολιτισμένη κοινωνία να καταπολεμήσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό» δήλωσε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης.
Δείτε την ταινία μικρού μήκους «Παίρνουμε Θέση»…
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.