ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Γιατί εξακολουθεί να χάνεται το ψηφιακό σήμα στη Τριφυλία.Τι πρέπει να γίνει.

Οι αναφορές για επίλυση  αυτού του σοβαρού θέματος είναι συνεχείς και μακροχρόνιες αλλά δυστυχώς συναντούν
Γ.Λ
 προκλητική αδιαφορία.
Προσωπικά έχουμε εντοπίσει αρκετές φορές με διάφορες παρεμβάσεις σε άρθρα και forum τι είναι αυτό που φταίει, ωστόσο δε βλέπουμε να ιδρώνει κανένα αυτί με αποτέλεσμα η κατάσταση να διαιωνίζεται και να μένει ως έχει.Έχουμε και σε 2 μήνες περίπου το euro 2016.
Συνοπτικά λοιπόν στο διπλό ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης Γιατί εξακολουθεί να χάνεται το ψηφιακό σήμα στη Τριφυλία και τι πρέπει να γίνει θα απαντήσουμε απλά ως εξής.Α)Ερασιτεχνισμός,προχειρότητα και αδιαφορία από την πλευρά της παρόχου εταιρίας DIGEA και Β)Άμεση αντικατάσταση των 'προβληματικών'πομπών στα κέντρα εκπομπής με πομπούς μεγαλύτερης ισχύος.Όταν λέμε μεγαλύτερη ισχύς εννονούμε βεβαίως με την προυπόθεση ότι η κεραία εκπομπής θα είναι σε καλή κατάσταση και συντηρημένη. (Άλλο κεφάλαιο αυτό...)
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
θα περίμενε κανείς για εδώ τη Τριφυλία ότι ύστερα από το φιάσκο του κέντρου εκπομπής Φραγκαπήδημα Ηλείας που είχαμε τα πρώτα προβλήματα με το οριακό σήμα,ότι η κατάσταση στη συνέχεια θα βελτιωνόταν.Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για δυνατότερο σήμα αφού είχε  γίνει γνωστό το πρόβλημα,θα γινόταν οι απαραίτητες ενέργειες και όταν θα ερχόταν η σειρά να ενεργοποιηθεί το ψηφιακό κέντρο  του Αίνου που ήταν και το επίσημα ενδεδειγμένο για την περιοχή μας θα είχαν γίνει  τα μέγιστα.Όταν ήρθε όμως η σειρά της ενεργοποίησης του κέντρου τα πάντα διαψεύτηκαν. Εκείνο το μεταμεσονύχτιο διάστημα θυμάμαι είχαμε εξοπλιστεί και με μια δεύτερη εξωτερική κεραία με απολαβή ότι πιο αποδοτική για να κάνουμε τις μετρήσεις μας παράλληλα βέβαια με την πρώτη κλασσική κοινή που είχε όλος ο κόσμος.

Οι μετρήσεις ήταν απογοητευτικές αφού μία ή δυο συχνότητες κινήθηκαν στην μετριότητα με σήμα γύρω στο 65% ενώ οι υπόλοιπες που περιελάμβαναν το πακέτο με τα τοπικά το σήμα ήταν σχεδόν οριακό. Το οριακό σήμα είναι ότι ο χειρότερος μπελάς σε μια ψηφιακή εκπομπή.Και επειδή το οριακό σήμα δεν προσδιορίζεται από την ποσόστοση μόνο του σήματος αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες οι τεχνικοί προσπαθούν να εξορκίσουν αυτό το 'διάβολο' ενισχύοντας το σήμα ειδικά αν οι αποστάσεις που θέλουν να καλύψουν είναι πολύ μακρινές. Για να γίνει αντιληπτό, υπάρχει οριακό σήμα που ο δέκτης το βγάζει 25% και δείχνει εικόνα ενώ μπορεί να υπάρχει περίπτωση 35% οριακό σήμα και να μην δείχνει εικόνα παρά να σπάει και να δείχνει το μωσαικό από πίξελ.. Στην Ιταλία για παράδειγμα οι πομποί της Σικελίας οι οποίοι ήταν ενισχυμένοι ευθύνονταν βεβαίως σε ένα βαθμό για τις παρεμβολές στο αναλογικό σήμα αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν.θα είναι ντροπή και ξεφτίλα να συμβεί αυτό και στο ψηφιακό σήμα. Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη κατρακύλα και ταπείνωση για μια χώρα.Το λέμε αυτό γιατί άλλη ιδιομορφία στη μετάδοση έχει το αναλογικό σήμα κι άλλη το ψηφιακό. Δεν επιτρέπεται στο ψηφιακό σήμα να λέμε για επηρεασμό.Στο ψηφιακό σήμα ο επηρεασμός ισοδυναμεί με 'τάπα' όπως λέγαμε παλιά οι ερασιτέχνες και είναι ντροπή να λέγεται μάλιστα και από επίσημα χείλη ότι οι γείτονες μας επηρεάζουν.Μα το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.Οι γείτονες το γνωρίζουμε χρόνια ότι είναι μια ζωή παράνομοι σε αυτό το πεδίο και παραβιάζουν κατάφορα την νομοθεσία όσον αφορά την ισχύ των πομπών τους αλλά μπορούμε να το παλέψουμε αυτό χειροπιαστά σαν χώρα και να το κερδίσουμε; Δε νομίζουμε..
Για να έρθουμε ξανά τώρα στο κέντρο της Κεφαλλονιάς είχαμε πει ότι από το πρώτο δείγμα γραφής που είχαμε πάρει από την ενεργοποίηση του  κέντρου Φραγκαπήδημα τα πράγματα έδειχναν απαισιόδοξα καθώς αποτυπωνόταν μια δραστηριότητα που γινόταν με πρόχειρο σχέδιο και ανύπαρκτη μελέτη.
Για να μη μπαίνουμε τώρα σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται το ψηφιακό σήμα,ποιες είναι οι συνθήκες που το ευνοούν ,τεχνικός εξοπλισμός κ.α εξάλλου (δεν ενδιαφέρουν και το πολύ κόσμο,ο κόσμος θέλει να βλέπει.)θα πούμε μόνο τούτο. Πως να μην κατηγορήσεις για ερασιτεχνισμό και προχειρότητα την πάροχο εταιρία που ανέλαβε την ευθύνη όταν δε κατάφερε (και είναι "Αθλος αυτός'να καλύψει απροβλημάτιστα σε ένα από  το πιο 'εύκολα' κέντρα εκπομπής της Ελλάδος που είναι ο Αίνος περιοχές όπως είναι τα Φιλιατρά και η Κυπαρισσία.Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτό για να απορεί κανείς ή καλύτερα για να γελάει..Όπως γνωρίζουμε το εύρος συχνοτήτων UHF επιδρούν θετικότατα με το απ'ευθείας κύμα σε  περιοχές που είναι ορατές ακόμα και σε τεράστιες αποστάσεις (τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά )-εδώ αυτό είναι ο κανόνας για τη περιοχή μας- ενώ ο θάνατός τους αντιθέτως είναι σε περιοχές που βρίσκονται μπροστά τους εμπόδια.Αυτός είναι και ο κύριος λόγος άλλωστε που η ισχύ κάποιου πομπού κυρίως καθορίζεται από την γεωμορφολογία του εδάφους και όχι τόσο στον πληθυσμό μιας περιοχής.
Ένα παράδειγμα να γίνει αντιληπτό είναι πως αν πάνω στο κέντρο εκπομπής Λυκόδημο αυξήσουμε την ισχύ του πομπού πιθανότερο το σήμα θα λαμβάνεται από την Τρίπολη της Λιβύης παρά από την Τρίπολη της Αρκαδίας...Και από το Φραγκαπήδημα Ηλείας πιθανότερο θα λαμβάνεται από την Μεσσίνα Σικελίας παρά από την Μεσσήνη Μεσσηνίας......
Δε χρειάζεται να σας πούμε ότι όταν βρεθείτε πάνω στο κέντρο εκπομπής του  Αίνου και πάρετε τα κυάλια θα αντικρύσετε τον Πύργο τη Κυπαρισσία τα Φιλιατρά και τη Πυλο μπροστά σας κούπα  να σας χαιρετάνε. Αφού δε μεσολαβεί εμπόδιο αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρή δουλειά η επιλογή του πομπού που κάνατε κύριοι τεχνικοί της DIGEA προδίδει άμεσα ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες δοκιμές που έπρεπε υποχρεωτικά να γίνουν ή κάνατε λάθος εκτίμηση ή έγινε  τοποθέτηση πομπού αναγκαστικά γιατί ήταν προκαθορισμένη. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δοκιμές  έχουν κάποιο κόστος διότι τα κέντρα εκπομπής είναι πολλά, εκατοντάδες αλλά αυτές δεν αποτελούν τη βασική προυπόθεση;
Αν και ο Αίνος που το θεωρούμε κέντρο βαρόμετρο θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα κέντρα εκπομπής που έπρεπε να ενεργοποιηθεί διότι καταλαμβάνει τεράστια γεωγραφική περιοχή (Απο την Ήπειρο μέχρι κάτω την Πύλο) και θα ήταν ένα καλό τεστ ώστε να διαμορφωθεί αντικειμενικά τι πομπούς ισχύος χρειάζονται εν τούτοις το χρονοδιάγραμμα λίγο έλειψε να το εντάξει ως τελευταίο.
 Το καλοκαίρι του 2014 αν θυμάμαι καλά  η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε ένα διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των πομπών ψηφιακής τηλεόρασης. Πρόκειται για 400 περίπου πομπούς ισχύος  10W, 100W και 600W, προϋπολογισμού περίπου 6.000.000. Πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε πόσοι θα ήταν των 10W και που θα εγκατασταθούν πόσοι θα ήταν  των 100W και που θα εγκατασταθούν  και πόσοι των 600W και που θα εγκατασταθούν.Για να μην το συνεχίσω τώρα γιατί τα πράγματα μιλάνε μόνα τους αντιλαμβάνεστε τώρα  γιατί έχει δημιουργηθεί θέμα όχι μόνο για τη Τριφυλία αλλά και για  άλλες περιοχές της χώρας..


ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΠΟΜΠΟΣ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ
Αυτή τη στιγμή και με βάση τα αποτελέσματα μετρήσεων που έχουν γίνει η διαπίστωσή μας είναι ότι από τον Αίνο εκπέμπει πομπός σίγουρα κάτω από 1000w.Δεν θέλω να σας πω πόσο τον υπολογίζουμε, αλλά αν θέλουμε οι περιοχές που βλέπουν κατάματα το εν λόγω κέντρο εκπομπής να είναι απροβλημάτιστες και γεμάτες από ισχυρό σήμα ένας κιλοβατικός σταθμός τουλάχιστον 1.2kw είναι επιβεβλημένος.Το κόστος του μάλιστα με διαγωνισμό μπορεί να πέσει και κάτω από τα 50.000 ευρώ.Για τέτοιο ποσό μιλάμε..
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΣΗΜΑ.
Αν και ακούγονται κάποιες αισιόδοξες φωνές ότι μέχρι το euro του Ιουνίου θα υπάρχει μια εξέλιξη καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.Μέχρι όμως να υπάρχουν εξελίξεις προσωπικά θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες-συμβουλές που άμα μπορείτε και είστε σε θέση να τις υλοποιήσετε είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσετε αρκετά την κατάσταση και σε αρκετές περιπτώσεις να εξαλείψετε ίσως και το πρόβλημα.
Α) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ
1. Κατεβάστε την κεραία από εκει που είναι εγκατεστημένη και κοιτάξτε την κατάστασή της.Αν θεωρήσετε ότι είναι σε καλή κατάσταση (δεν της λείπουν στοιχεία ράντιαλ το κουτάκι είναι στεγανό και δε λείπει το καπάκι κλπ)κάνετε τα εξείς.
α)ανοίξτε το κουτάκι βγάλτε το καλώδιο από τις 2 επαφές γιατί προφανώς θα έχει σκουριάσει,πάρτε ενα αντισκουριακό ψεκάστε τις επαφές με τις βίδες και γιαλίστε με ένα γιαλόχαρτο τις ροδέλες.
2.Ελέξτε στη συνέχεια το καλώδιο της καθόδου αφού το κόψετε με ένα μαχαίρι και ξεφλουδίσετε λίγο την πάνω μόνωση.Αν δείτε το αργυρόχαρτο που είναι το δεύτερο τυλιγμένο στρώμα σε αποσύνθεση τρίβεται δηλαδή και βγάζει σκόνη καλό είναι να   αντικαταστήσετε. όλο το καλώδιο.
3.Βάλτε τώρα το καλώδιο πάνω στις καθαρές επαφές μέσα στο κουτί προσέχοντας μη βραχυκυκλώσουμε το μονόκλωνο με το πολύκλωνο.Προσθέστε τις καθαρές ροδέλες και τα παξιμάδια σφίξτε ελαφρά και μονώστε με σιλικόνη.
4.Κλείστε το κουτί και μονώστε το κι αυτό εξωτερικά.
5.Βρείτε ίσως μια πολύ καλύτερη θέση να βάλετε την κεραία σας και υψώστετη λίγο-όχι υπερβολικά- όπου είναι δυνατόν.
6.Η κεραία πάνω στον ιστό ΔΕΝ θα πρέπει να είναι τελείως κάθετα.Δώστε της ένα άνοιγμα προς τα πάνω 100 μοιρών.
7.Είναι προτιμώτερο να στοχεύσετε την κεραία προς το κέντρο του Αίνου αν είχατε τα ίδια προβλήματα προηγουμένως και από
τα 2 κέντρα.Στριφογυρίστε την κεραία πριν την σφίξετε μέχρι να πιάσετε το περισσότερο σήμα.
Β)ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1.Ενισχύω την απολαβή της κεραίας μου.Tην αντικαθιστώ με μια τελευταίας τεχνολογίας που να κυμαίνεται σε παθητική απολαβή ανάμεσα σε 15-20 db.Εχουν πανάλαφρο σκελετό με τριπλό στέλεχος και η τιμή τους κυμαίνεται από τα 55 ως και 80 ευρώ.Υπάρχουν και ακριβότερες αλλά δεν πρόκειται για τη περίπτωση που θέλουμε εμείς να έχουμε κάποια διακριτή διαφορά.
2.Οι παραπάνω κεραίες διαθέτουν βέβαια και ενίσχυση παίρνοντας ρεύμα περίπου στα 20v απο τροφοδοτικό που είναι στο δωμάτιο και γραμμή μεταφοράς το ίδιο το καλώδιο..
3.Μην ξεχάσετε κατά την εγκατάσταση μιας τέτοιας κεραίας να προβλεφθεί και μια εξωτερική μόνωση στο κουτάκι και να στηριχτεί καλά..
----------------------------------
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.