Μεταξύ άλλων από την εμπειρία μας αφού πρώτα δείτε το βίντεο θα προτείναμε την προσθήκη μερικών γεωσκώληκων-σκουληκαντέρες στο σωρό που θα έχετε στον κήπο σας για
χειροπιαστά αποτελέσματα..Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.)
Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά(π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)
Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα(π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)
Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
Στάχτηπ.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
Τσόφλια αβγώνκατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα
Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό
Υπολείμματα βοτάνωναπό ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ
Ποια υλικά δε μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.
Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)
Μαγειρεμένα φαγητάδηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)
Ζυμαρικάή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά
χειροπιαστά αποτελέσματα..Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.)
Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά(π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)
Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα(π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)
Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
Στάχτηπ.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
Τσόφλια αβγώνκατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα
Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό
Υπολείμματα βοτάνωναπό ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ
Ποια υλικά δε μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.
Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)
Μαγειρεμένα φαγητάδηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)
Ζυμαρικάή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά