ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Μήπως είναι υπερβολή η ανάλυση Quad HD στις κινητές συσκευές;

Μέχρι το 2014, η Full HD ανάλυση ήταν το χαρακτηριστικό των οθονών στα high end smartphones, και ήμασταν όλοι
ικανοποιημένοι με την απόδοση της! Ξαφνικά εκείνη την χρονιά έκαναν την εμφάνιση τους δύο κινητά, το LG G3 και το Oppo Find 7, με ανάλυση οθόνης Quad HD. Δύο χρόνια μετά, σχεδόν όλα τα high end smartphones έχουν αυτή την ανάλυση οθόνης, μιας και η FHD εν τέλη… δεν μας έφτανε! Φαίνεται ότι η QHD ήρθε, και θα μείνει μιας και διαβάσαμε ότι η ποιότητα, και η ανάλυση είναι πολύ καλύτερη! Ισχύει όμως;;
Ας δούμε καταρχάς τι σημαίνουν απλά αυτοί οι δύο όροι!
FHD (Full HD): Ο ορισμός της FHD είναι 1920 x 1280. Με ένα κινητό των 5 ιντσών τα pixels θα είναι γύρω στα 441 ppi (pixels per inch/πίξελς ανά ίντσα). Εννοείται με μια μεγαλύτερη οθόνη τα pixels ελαττώνονται και σε μικρότερη το αντίθετο!
QHD (Quad HD): Η μέτρηση της είναι 2560 x 1440 pixels. Γι’ αυτό λέγεται και αλλιώς 2K, επειδή μετρά πάνω απ’ 2.000 pixels. Ένα κινητό των 5,5 ιντσών έχει περίπου 538ppi.
Πότε παρατηρούμε την διαφορά στις αναλύσεις;
480p smartphone (4” οθόνη): το μάτι παρατηρεί την χαμηλή ανάλυση στα 37,4 εκ.
720p smartphone (4,7” οθόνη): το μάτι παρατηρεί την χαμηλή ανάλυση στα 28 εκ.
1080p smartphone (5” οθόνη): το μάτι παρατηρεί την χαμηλή ανάλυση στα 19,8 εκ.
1440p smartphone (5,5”οθόνη): το μάτι παρατηρεί την χαμηλή ανάλυση στα 16,4 εκ.
Σύμφωνα με την παρακάτω έρευνα,  ζητήθηκε σε 26 άτομα να παρατηρήσουν ένα s5 και ένα s6 (FHD και QHD αντίστοιχα), και να αναφέρουν ποια οθόνη τους φαίνεται πιο «καθαρή». Τα 13 άτομα ανέφεραν ότι το s6 έχει πιο καθαρή οθόνη, τα 9 προτίμησαν το s5 και 4 ότι τους φαίνεται το ίδιο!
Το συμπέρασμα!
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη όραση είναι αρκετά περίπλοκη, και επίσης ο τρόπος που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος μας τις εικόνες που βλέπουμε. Αρχικά να καταλήξουμε ότι έχει μεγάλη σημασία η απόσταση μας απ’ την οθόνη, και το μέγεθος της! Η QHD ανάλυση ίσως να ταίριαζει περισσότερο σε phablet ή tablet λόγω του μεγέθους, και να εκτιμούσαμε εκεί τις δυνατότητες της. Επίσης και σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα ο χρήστης, δεν μπορεί να κατανοήσει τις διαφορές μεταξύ των δύο διαφορετικών αναλύσεων! Σύμφωνα ακόμα με έρευνες η QHD καταναλώνει και παραπάνω μπαταρία (θέμα που χρήζει περισσότερη συζήτηση, σύμφωνα με προσωπική άποψη). Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι ότι οι οθόνες QHD θα κατακλύζουν την αγορά, και θα τις βλέπουμε όλο και συχνότερα, και ίσως στα επόμενα χρόνια να περιμένουμε και τις 4k οθόνες!
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.