ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Ζώα που ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο

Μπορεί ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων να έχει αυξηθεί και ελάχιστοι μπροστά στα δισεκατομμύρια όλου του κόσμου να ζουν πάνω από 100 χρόνια, ωστόσο ο θάνατος είναι κάτι που δε μπορεί να αποφύγει κανείς.
Υπάρχουν όμως, ορισμένα είδη ζώων και μικροοργανισμών, που –ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους- μπορούν να επιβιώσουν για πολύ περισσότερα χρόνια από ένα μέσο άνθρωπο, ενώ ένα έχει την ικανότητα να ζει… για πάντα!
1. Γιγαντιαίες χελώνες
Η χελώνα Aldabra που ζει σε μια μικρή ατόλη βόρεια της Μαδαγασκάρης μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. Πιστεύεται ότι η γηραιότερη του είδους, που ζούσε σε καθεστώς αιχμαλωσίας, πέθανε σε ηλικία 250 ετών.
2. Η αθάνατη μέδουσα
Το 1883 οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μέδουσα Turritopsis dohrnii, όμως χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από ένας αιώνας μέχρι να καταλάβουν ότι το συγκεκριμένο είδος έχει την ικανότητα να… ζει για πάντα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mental Floss, όταν το συγκεκριμένο είδος μέδουσας βρίσκεται αντιμέτωπο με στρεσογόνους παράγοντες, όπως η πείνα ή ένας τραυματισμός, επανέρχεται στη νεότερη μορφή του. Τα κύτταρά του μετατρέπονται σε άλλα κύτταρα και σχηματίζεται μια κύστη. Αυτή η άμορφη μάζα γεννά πολύποδες από τους οποίους προκύπτουν άλλες μέδουσες, πανομοιότυπες με την αρχική.
3. Αχιβάδες του βόρειου Ατλαντικού
Οι μεγάλες αυτές αχιβάδες ζουν στο βόρειο Ατλαντικό και αποτελούν εκλεκτή νοστιμιά για τους καλοφαγάδες. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα όστρακά τους, διαπίστωσαν ότι οι θαλάσσιοι αυτοί οργανισμοί είναι μερικοί από τους μακροβιότερους κατοίκους των ωκεανών.
Το 2006 οι επιστήμονες βρήκαν μία αχιβάδα, η οποία όπως αποκαλύφθηκε ήταν 507 ετών.
4. Tuatara
Το tuatara, ένα ερπετό που ζει στη Νέα Ζηλανδία, είναι αλλιώς γνωστό και ως το «ζωντανό απολίθωμα». Οι κοντινότεροι συγγενείς του έχουν εξαφανιστεί, ενώ διαθέτει ένα υποτυπώδες τρίτο μάτι στην κορυφή του κεφαλιού του. Παρότι επάνω του υπάρχει δέρμα, μπορεί να ανιχνεύσει φως.
Το συγκεκριμένο είδος αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και φτάνει στην «ενήλικη» ζωή του στην ηλικία των 13-20 ετών.
Μπορούν να διακόψουν την αναπνοή τους για μέχρι και μία ώρα, ενώ δεν καταλαβαίνουν από κρύο. Ζουν μέχρι και 100 χρόνια σε άγρια κατάσταση.
5. Παπαγάλοι
Οι παπαγάλοι μακάο μπορούν να ζήσουν γύρω στα 60 χρόνια στη Φύση. Κάποιοι έχουν ξεπεράσει και τα 100 χρόνια, όπως ο ξακουστός Charlie που είχε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.
6. Φάλαινα bowhead 
Η φάλαινα bowhead μπορεί να έρχεται στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος (συγκριτικά με τη γαλάζια φάλαινα), όμως κατακτά την πρωτιά σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον τρεις φάλαινες ηλικίας από 135 έως 172 ετών, ενώ μία τέταρτη πιστεύεται ότι είναι 211 ετών.
7. Koi
Το συγκεκριμένο είδος ψαριού ζει κατά μέσο όρο 50 χρόνια. Ανάλογα όμως με την ποιότητα ζωής τους και γενετικούς παράγοντες, τα koi μπορούν να ζήσουν και για πάνω από έναν αιώνα.
Το Hanako, ένα ψάρι που πέθανε το 1977, πιστεύεται ότι ήταν 226 ετών, αναφέρει το δημοσίευμα.
8. Φλαμίνγκο
Το πιο πιθανό είναι, ότι ένας άνθρωπος θα ζήσει περισσότερο από ένα φλαμίνγκο. Όχι όμως και από όλα. Σε καθεστώς αιχμαλωσίας τα φλαμίνγκο μπορούν να ζήσουν μέχρι και 40 χρόνια. Δέκα χρόνια δηλαδή παραπάνω απ’ ό,τι θα συνέβαινε σε άγρια κατάσταση.
Ένα φλαμίνγκο, που άκουγε στο όνομα Greater, και ζούσε στο ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδα στην Αυστραλία, έφτασε τα 83 χρόνια.
9. Βακτήρια
Στα βάθυ των ωκεανών ζουν μερικοί από τους μακροβιότερους οργανισμούς, που έχουν υπάρξει ποτέ στον πλανήτη. Οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες έχουν αργό μεταβολισμό και οι επιστήμονες διστάζουν να τους αποκαλέσουν «ζωντανούς», με τη συμβατικοί έννοια του όρου, καταλήγει το άρθρο. Κι όμως κάποιοι από αυτούς έχουν υπάρξει για εκατομμύρια χρόνια.
Ετικέτες
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.