ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ αρθρογραφία ΒΕΤon γη και διάστημα Γνώση και διδάγματα γρίφοι κουίζ Γρίφοι σταυρόλεξα διαδίκτυο ειδήησεις-κόσμος εικόνες χωρίς λόγια εκπαιδευτικά βίντεο εκπαιδευτικό υλικό Εν χαλαζωνίω επιλεγμένα αστεία video ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ιστορικά κατασκευές Μεσσηνία Μουσική επιλογή οικολογία-περιβάλλον Ορθοδοξία παιχνίδια Περίεργα και απίστευτα περιηγήσεις ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ραδιόφωνο τεχνολογία βίντεο τοπία-φύση Τοπικά υγεία φιλτραρισμένες ειδήσεις Φιλτραρισμένες ειδήσεις αθλητισμός φιλτραρισμένες ειδήσεις διατροφή Φιλτραρισμένες ειδήσεις δορυφορικά φιλτραρισμένες ειδήσεις κοινωνία φιλτραρισμένες ειδήσεις οικονομία φιλτραρισμένες ειδήσεις παιδεία φιλτραρισμένες ειδήσεις πολιτική Φιλτραρισμένες ειδήσεις τεχνολογία φιλτραρισμένες ειδήσεις υγεία Φιλτραρισμένες ειδήσεις media φωτό--βίντεο Best tv ειδήσεις chalazoni.blogspot download free software giannis'blog livestream livestreaming techslider

Πόσα χρωστάμε και πού θα βρεθούν τα λεφτά

Πρόβλημα ρευστότητας και οικονομική ασφυξία με άδεια ταμεία - Τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις τον Μάρτιο - Το mail Βαρουφάκη δεν προβλέπει καμία εισροή
 χρήματος
Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται η κυβέρνηση αφού πλέον είναι εμφανές ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα θα λυθεί, μέσω των μέτρων που λαμβάνονται.
Η κυβέρνηση μπορεί να γύρισε από τις Βρυξέλλες με συμφωνία στο Eurogroup, όμως πουθενά σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει η πρόβλεψη για το πού θα βρει η Αθήνα τα λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε για πρώτη φορά ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας» και υποστήριξε ότι «θα λυθεί με έναν τρόπο που δεν θα βλάπτει τις δύο πλευρές».
Το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού κράτους παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Σημείωσε πάντως ότι «θα λυθεί με τα νέα μέτρα που θα λάβουμε» και σημείωσε, πάντως, πως ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων κυρίως στο ΔΝΤ τα τέλη Μαρτίου, θα ζητηθεί παράταση για την αποπληρωμή τους.
«Αν έως το τέλος του μήνα έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν-δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν» τόνισε.
Το οικονομικό επιτελείο είναι σε κόκκινο συναγερμό αφού το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας δεν λύθηκε με το e-mail Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι δεν θα χορηγηθεί ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα χωρίς αξιολόγηση, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται να μην δίνει για την ώρα το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ μέσω των ελληνικών ομολόγων, ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους τρέχουν...
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα στο να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και να γίνει εξυπηρέτηση του χρέους. Το όλο ζήτημα κάνει ακόμη μεγαλύτερο το γεγονός ότι αρκετοί περιμένουν τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και έχουν σταματήσει να πληρώνουν...
Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα και σε ποιους τους επόμενους μήνες
Πόσα χρωστάει το κράτος στο ΔΝΤ τον Μάρτιο
Το πρόβλημα ρευστότητας είναι ιδιαίτερα οξύ μέσα στον Μάρτιο. Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Για την ώρα δεν έχει ξακαθαριστεί πώς και από που θα βρεθούν τα λεφτά με δεδομένο ότι τα έσοδα του δημοσίου είναι στα... τάρταρα το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον.
Πού θα βρεθούν τα λεφτά
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για την πληρωμή του συγκεκριμένου χρέους προς το ΔΝΤ είναι πολλά. Μερικά βρίσκονται στο τραπέζι και άλλα έχουν απορριφθεί από τους δανειστές.
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε πάλι τα 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ που αποτελούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο έχει εισπράξει μέχρι στιγμής μόνο «όχι» για το συγκεκριμένο θέμα.
Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει και πάλι την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να εγκριθεί ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί χωρίς να ζητηθεί κάποια δέσμευση από την κυβέρνηση.
Το τρίτο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι το αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας. Η Ελλάδα θα μαζέψει όσα μπορεί... και για τα άλλα θα ζητήσει παράταση από το ΔΝΤ! Δεν είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι θα την πάρει την παράταση. Αν δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ τότε αυτόματα η Ελλάδα χρεοκοπεί...
Ακόμη μια λύση που εξετάζεται είναι να δανειστεί το δημόσιο χρήματα από κάποιες εναλλακτικές πηγές. Στο υπουργείο οικονομικών φαίνεται να συζητούν να χρησιμοποιήσουν καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο αυτή η τακτική μπορεί να λύσει μόνο ένα μέρος του προβλήματος ρευστότητας.
Οι υποχρεώσεις σε έντοκα και τόκους
Τον Μάρτιο η Αθήνα πρέπει να βρει 750 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τόκους. Η πληρωμή αυτή μπορεί να γίνει από το ταμείο του κράτους. Ωστόσο έχει να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Και οι τρεις μαζί είναι 4,6 δισ. ευρώ. Εδώ η κυβέρνηση θα χρειαστεί τις ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε οι τράπεζες τα αγοράζουν κυρίως.
Τι χρωστάει η Ελλάδα για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο
Για να μπουν λεφτά στην Ελλάδα από τους δανειστές θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να περάσει το τετράμηνο της παράτασης...
Έτσι, η Αθήνα έχει μπροστά τις υποχρεώσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου.
Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 400 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Τον Μάιο 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 300 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Τον Ιούνιο 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 450 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Πιο αναλυτικά ο υπουργός οικονομικών εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το καλοκαίρι και συγκεκριμένα Ιούλιο και Αύγουστο λέγοντας ότι το δημόσιο ταμείο δεν έχει τα χρήματα τα πληρώσει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,9 δισ. ευρώ σε δόσεις δανείων του ΔΝΤ 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ 1,9 δισ. ευρώ σε τόκους και 900 εκ ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου.
Η κρίσιμη ημερομηνία για μισθούς και συντάξεις
Αυτές οι υποχρεώσεις του δημοσίου που αναφέρθηκαν είναι για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ταυτόχρονα όμως το κράτος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά και να πληρώνει κανονικά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.
Δηλαδή θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις. Έτσι εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ημερομηνίες της 25ης και 26ης Μαρτίου οπότε και πληρώνονται οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό τον τομέα αφού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και με κανένα τρόπο τη μη πληρωμή συντάξεως και εργαζομένων...
Όπως φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας έχει και απόνερα. Συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ.
Οι 800.000 δικαιούχοι θα δουν λεφτά στο λογαριασμό τους με καθυστέρηση κάποιων ημερών (η καταβολή θα γινόταν στο τέλος Μαρτίου) αφού πληροφορίες λένε ότι δεν έχει συμπληρωθεί το κονδύλι των 130 εκατ. ευρώ....
Τα Ταμεία αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να χρηματοδοτήσουν ακόμη και «τρέχοντα» μέτρα όπως η καταβολή του ΕΚΑΣ σε νέους δικαιούχους, η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ, αλλά και η παράταση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα παραπάνω μέτρα τα ταμεία χρειάζονται 602 εκατ. ευρώ, ως το τέλος Απριλίου, καθώς απαιτούνται:
- 130 εκατ. ευρώ για να πληρώσει ο ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα του πρώτου τριμήνου όπως ήδη αναφέρθηκε
- 25 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οικογενειακά επιδόματα σε περίπου 30.000 δικαιούχους με τροποποιητικές δηλώσεις.
- 75 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ και τα αναδρομικά τριών μηνών, σε περίπου 25.000 νέους δικαιούχους.
- 20 εκατ. ευρώ για να παραταθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 65.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μένουν ανασφάλιστοι μετά την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου...
Το χρηματοδοτικό κενό
Εκτός από το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το δημοσιονομικό κενό που γιγαντώνεται φέρνοντας πιο κοντά την αναζήτηση νέας βοήθειας με ότι σημαίνει αυτό για τους όρους που μπορεί να τη συνοδεύουν.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι το δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015-2016 έχει πλέον εκτοξευτεί από τα 2,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε προεκλογικά η τρόικα και υπολογίζεται τώρα από τα 5 έως και τα 7 δισ. ευρώ για την διετία 2015 – 2016!
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης διέψευδε το δημοσίευμα από το twitter λέγοντας ότι: «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου μετά το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».
GL

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.